Mike ontwikkelde zich van Sales Engineer tot Projectleider

Mike Kooijman (1994) kwam als 21-jarige direct na zijn afstuderen bij Eqraft terecht. Met alleen een diploma Mechatronica op zak had hij weinig ervaring, maar wel heel veel zin om te leren. Inmiddels is hij van sales engineer doorgegroeid tot project leader.

Eqraft_Go_Products_85mm_nc2_7228_Mike_Kooijman_Projectleader_Vacature.jpg

Hoe heb je je de afgelopen jaren ontwikkeld?
Ik begon als sales engineer, die rol is binnen Eqraft bedacht om het maken van verkooptekeningen en de daadwerkelijke verkoop beter op elkaar aan te laten sluiten. Ik stond als het ware tussen de engineers en de accountmanagers in. Ik kreeg meteen enorm veel verantwoordelijkheid: ik had mijn eigen projecten en werd al snel alleen naar klanten gestuurd. Dat vond ik spannend, maar ik heb daardoor wel in korte tijd heel veel geleerd. Als sales engineer droeg ik een project, als de verkoop eenmaal rond was, over aan de detailengineers: zij werkten het verder uit. Ik was vaak nog wel betrokken bij de oplevering en bouwde ook een relatie met een klant op, maar in principe was mijn job meer gericht op de sales. Inmiddels combineer ik de sales engineering met mijn rol als project leader: ik draag zorg voor mijn eigen klantprojecten en zorg daar dat van begin tot eind alles geregeld is. Daarbij werk ik samen met alle afdelingen: detailengineering, productie, assemblage. Ik zorg ook dat de oplevering vlekkeloos verloopt.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Door de afwisseling blijft het interessant. Je houdt je bezig met elke laag van het bedrijf van de klant: de directeur, de technische mensen, de aandeelhouders, de productiemedewerkers. Tijdens meetings praat je de ene keer over machines en productielijnen en dan weer over financiën. Je leert veel doordat je de kans krijgt met zoveel verschillende mensen samen te werken. Ik reis ook regelmatig naar het buitenland om daar op locatie met klanten en partners samen te werken.

Wat zijn de projecten die je het meest zijn bijgebleven?
De projecten bij Go Products in de Noordoostpolder en het Zeeuwse Bowa waren fijne samenwerkingen: beiden zijn familiebedrijven en hebben een directe manier van communiceren die ik waardeer. Het is fijn als een klant je het vertrouwen geeft, want de aanschaf van een machine of productielijn is voor hen een flinke investering. Verder was er de samenwerking met Big O Farms, een grote Amerikaanse teler in de staat New York. Dat was de eerste reis waarvoor ik naar de VS mocht. De klant gaf ons veel vrijheid en ondanks vertraging die het project opliep door onder andere de coronacrisis hebben we de nieuwe sorteer- en verpakkingslijn naar tevredenheid opgeleverd. Dankzij Eqraft zijn zij nu de enige aan de Amerikaanse oostkust met een optische sorteerder.

Wat is de belangrijkste les die je bij Eqraft hebt geleerd?
Zelf problemen oppakken en het niet te snel aan een ander vragen. Initiatief tonen wordt erg gewaardeerd binnen dit bedrijf en je krijgt de kans je mening te geven, ook als je nog jong bent. Tegelijkertijd is er altijd ruimte om vragen te stellen als je ergens zelf niet uitkomt: er is een team van mensen met veel kennis en ervaring, daar kun je veel van leren. 

Werken bijEqraft